Koncz Zsuzsa - csoda szép slágerek

Koncz Zsuzsa, megasztár énekes, ki Mit tud slágerek, A '60-as évek elején, a Magyar Televízióban amatőr művészek számára meghirdetett első Ki Mit Tud vetélkedőn tűnt fel, ahol gimnáziumi osztálytársnőjével, Gergely Ágival, mint a "két Gézengúz" arattak országos sikert, lettek egycsapásra közismertek.A TV-szereplés után keresik meg Zsuzsát az akkori amatőr sztárzenekarok, először az Omega, majd az Illés, végül a Metro is, akikkel a következő években fellép, s akikkel pályája a későbbiekben összefonódik.
Az "eredeti rockfelhalmozódás" korában vagyunk, amikor a magyar könnyűzenét máig meghatározó szerzők-előadók-muzsikusok első lépéseiket teszik, egyenlőre az egyetemi klubok diákközönsége, majd (1966-tól, az Magyar Televízió első táncdalfesztiválját követően) az ország egyre növekvő médianyilvánossága előtt.

Első lemezek
A Ki Mit Tud szereplést megörökítő lemezt leszámítva, ekkor jelennek meg első kislemezei, mint pl.: a Rohan az idő (Szörényi Levente - S. Nagy István szerzeménye, az Illés zenekar kíséretével), amely a magyarnyelvű rockzene első, minden eladási rekordot megdöntő felvétele volt.Az addigiaktól eltérő, vadonatúj hangzás és előadásmód, az énekhang szokatlan, egyéni volta, az új stílus egycsapásra meghódította a közönséget.
Nagyjából ekkor kezdődik a magyar hanglemezgyártás felfutása. A következő évben, 1967-ben megjelenik az első magyar rock LP (még beat-nek hívják) az Ezek a fiatalok című film zenéjével. Ez jelentős állomás Koncz Zsuzsa pályáján. Főszereplője a filmnek, amely nagyjából hű dokumentuma egy generáció, egy új életérzés megjelenésének, egy mára történelemmé lett kornak. Itt énekel először olyan társadalmi, szociológiai ihletésű dalokat (Szőke Anni balladája, Mr. Alkohol, Ez az a ház) melyekről a későbbiekben az nyilatkozza, hogy ezeknek a Bródy János által írt szövegeknek alapvető szerepe volt abban, hogy emberi-művészi karaktere, nézetei, dalai milyenné alakultak.
Az 1968-as TV fesztivál a Színes ceruzák sikere nyomán, a következő évben kiadják az első Koncz LP-t.Saját bevallása szerint a Volt egyszer egy lány az addigi évek útkeresését dokumentálta, egyben vázlata volt a következő, az igazi áttörést jelentő Szerelem című lemeznek.
Zenekari műhelyekkoncz_zsuzsa_discozenek_popdalok_slagerek
A "különutasság", mely a mai napig jellemzi lemezeit, már itt tettenérhető. A megzenésített versek, a tematikus, társadalomkritikus szövegek jelenléte folyamatos a kezdetektől, ami a későbbiekben majd problémát okoz. A példányszámok ( minden LP aranylemez), a népszerűség egyre nő, a színpadi sikerek zajosak.
Az Illés zenekarral készült öt lemezből végül a '73-as Jelbeszédet tiltják be, egyértelműen politikai okok miatt. A tiltás nem személyre szóló, sem Koncz Zsuzsára, sem az Illés együttesre nézve.A késôbbiekben kihívássá válik, mind Koncz Zsuzsa, mind a szövegíró Bródy János pályáján: maradhat-e a dal továbbra is ugyanúgy az önkifejezés eszköze, egy összpontosított, szőrszálhasogató cenzúra nyomása alatt? (Koncz Zsuzsának voltak tapasztalatai a cenzúra mibenlétéről, hiszen addig készült felvételeinek nagyjából felét a Magyar Rádióban különböző okokra hivatkozva sosem játszották le).A válasz az 1974-ben készült két lemezen, a Gyerekjátékok és a Kertész leszek-en (melyen kizárólag megzenésített verseket énekel) fogalmazódik meg.
Önállósodás évei
Miközben kialakul egy nagyonis a hazához kötôdô, sajátosan magyar, az itteni légkört, gondolkodásmódot, temperamentumot megfogalmazó pálya képe, sorra aratja külföldi sikereit. Főleg a szomszédos országokban: Kelet-Németországban, Lengyelországban, de pl. Franciaországban és Nyugat-Németországban is. Koncertezik a volt Szovjetunió országaiban, többször megjárja Amerikát. Számtalan TV-showban szerepel, önálló műsorok készülnek vele, lemezei jelennek meg (összesen öt LP a két Németországban).
Itthon folyamatosan készíti felvételeit a Fonográf zenekarral. A '79-es Valahol című LP-t az évtized lemezének választja a szaksajtó.
Ha fordul a világ
A '80-as évek eleje az útkeresésé. A szövegeket továbbra is Bródy János írja, de a Fonográf együttes megszűnésével lezárul egy korszak. Ezután lemezei már nem egy-egy zenekar (előbb az Illés, majd a Fonográf) alkotói műhelyében készülnek. Kibővül a szerzők, a lemezeken közreműködő muzsikusok névsora. A '80-as évek elején csatlakozik hozzá, többek között Bornai Tibor (KFT) is, aki átveszi Tolcsvay László addigi szerepét és egészen a '90-es évek végéig irányítja a zenei műhelymunkát (felvételeken és koncerteken egyaránt), úgyis, mint a dalok egyik szerzője. Első közös munkájuk az Újhold, de az igazi siker a következő, a... Ha fordul a világ című lemez lesz. '89-ben készül a Verslemez III., klasszikus és kortárs költők verseivel. A '90-es évek első felében két stúdiólemez (Illúzió nélkül, Ne veszítsd el a fejed) két koncertlemez (Jubileumi XXX, és Unplugged) és egy válogatás (Miénk itt a tér) készült az EMI-Quint-nél.
Jelenkor
A '97-es Ég és Föld között-tel tér vissza a Hungaroton kiadóhoz, mellyel ismét aranylemezes sikert arat. Ebben oroszlánrésze van a Bódi László (Cipő, Republic együttes) által írt címadó dalnak. A '98-as Csodálatos világ, duettlemezre "gyűjti" a magyar szerzők és a férfi élmezőny színe-javát. '99-ben pedig Miért hagytuk, hogy így legyen címmel, legnagyobb sikereinek Závodi Gábor által hangszerelt változata jelent meg.
Kivételes előadói képessége lehetővé teszi, hogy szűk közönség körében, intim hangulatú koncertektől a sportcsarnokok sokezres nézőseregét mozgósító koncertekig, mindenhol otthonosan mozogjon. '92-ben lép először a BS színpadára, melyet a következő években (egészen a BS leégéséig - '99 november végén utoljára) 6-szor megismétel.
Saját bevallása szerint a koncertek jelentik számára az igazi örömöt és a teljes kibontakozás lehetőségét.
2002-ben KI NEVET A VÉGÉN címmel új stúdióalbum jelent meg, melyen először dolgozott együtt szerzőként és művészeti producerként Lerch Istvánnal.
2003-ban az Unionton német kiadó gondozásában WIE SAG ICH'S DIR címmel megjelent egy CD válogatás legsikeresebb német nyelvű felvételeiből.
Jelenleg egy új verslemezen dolgozik.

Forrás: Konzc Zsuzsa honlapja